Mental Health First Aid

Probleemstelling

Eén op vier mensen krijgt vroeg of laat af te rekenen met minder of meer ernstige psychische problemen. Die gaan soms vanzelf weer over maar ze kunnen ook heel lang aanslepen. Over de periode van een jaar kampen ongeveer 700.000 mensen met een psychisch probleem. Dat komt bijna overeen met de totale bevolking van de twee grootste Vlaamse steden, Antwerpen en Gent, samen. (bron Vlaamse Overheid)

Geestelijke gezondheidsproblemen hebben doorgaans ook een invloed op de omgeving van de patiënten. Als je je familie, vrienden, collega’s, werkgevers… meetelt, komen er dus nog veel meer mensen mee in aanraking.

Psychische klachten komen even vaak voor bij mannen als bij vrouwen, maar ze nemen een andere vorm aan. Vrouwen hebben bijna twee keer zoveel last van depressie en angst als mannen. Mannen hebben veel vaker last van psychische stoornissen die te maken hebben met alcoholgebruik.

Vlaanderen heeft een van de hoogste zelfmoordcijfers van Europa. De oorzaak daarvan is niet helemaal duidelijk. Maar de cijfers bewijzen wel dat veel landgenoten, ook jongeren, geen uitweg meer zien voor hun problemen. 

  • 12 %  van de Vlaamse werknemers loopt het risico op een burn-out
  • 20%   van de vrouwen en 10% procent van de mannen wordt ooit geconfronteerd met een vorm van depressie
  • 1 op de 8 mensen kampt met een angststoornis
  • 10 % van de Vlamingen vertoont problematisch alcoholgebruik
  • 9884 mensen ondernamen een zelfmoordpoging in 2018; dit komt op 27 per dag 

(geestelijkgezondvlaanderen.be)

Doelstelling

Daarom biedt Healtium opleidingen aan voor leidinggevenden en particulieren om snel signalen van psychisch onwel zijn te herkennen, gepaste eerste hulp te geven en te kunnen doorverwijzen naar gepaste hulp: huisarts, psycholoog, psychiater.

Opleiding

De opleiding wordt aangeboden in 3 modules van 4u en is aangeraden voor leidinggevenden, teamleiders en ook particulieren

Module 1 Module 2 Module 3
Crisisontwikkelingsmodel en agressiebeheersing angst en paniekaanval traumatische ervaringen
middelenverslaving burn-out defusing
psychose depressie debriefing
communicatieve vaardigheden en doorverwijzing suicide communicatieve vaardigheden en doorverwijzing
 

De opleiding is opgesteld via het principe van MHFA Australië en is een mix van theorie en praktische tips. Het vertrekt vanuit 3 basishoudingen:

  • Empathie (Leef je in de situatie van de ander in, zonder je eigen gevoelens en ervaringen in te brengen.)
  • Echtheid (Wees jezelf en wees oprecht in je reacties en gevoelens.)
  • Niet veroordelen (Toon begrip.)

Voor meer info en inschrijven: klik hier

 

Contacteer ons

Wens je meer informatie over ons aanbod of heb je een vraag of opmerking? Contacteer ons dan vandaag nog!

014 70 58 07
0476 23 49 76
info@healtium.be

Onze partners

Healthy People, Good Business

Bij Healtium geloven we dat gezonde medewerkers het succes van een bedrijf kunnen bepalen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is vandaag heel actueel. De gespecialiseerde zorgverleners van Healtium weten dit, en bieden zowel aan bedrijven als particulieren begeleiding op maat aan in de zoektocht naar een optimale gezondheid.

Meer info →

Volg ons!

Facebook