Opleiding MHFA - “Rustig maar, ik wil je helpen”

Opleiding MHFA - “Rustig maar, ik wil je helpen”

 

 “Rustig maar, ik wil je helpen”

Cursus Eerste Hulp bij psychische moeilijkheden

 

En, wat zou jij doen in zo’n situatie? 

  • Uit het niets begint een collega plots onbedaarlijk te huilen aan zijn bureau.
  • Na een tegenvallende evaluatie is een teamlid buiten zinnen, en zegt dat hij zijn leven niet meer ziet zitten.
  • De onthaalmedewerker stort in nadat een agressieve bezoeker haar stevig op haar nummer heeft gezet.

 

Zo’n situaties los je niet op met een box tissues en een glas water. Zoek je extra hulp, of ga je zelf het gesprek aan? Tijdens zo’n kritiek moment kan je een wezenlijk verschil maken in iemands leven. Moeilijkheden herkennen, veiligheid bieden en empathisch luisteren kan je leren dankzij MFCA.

 

Eerst hulp bij psychische problemen

Een op vier Vlamingen krijgt in zijn leven te maken met ernstige psychische problemen waarbij aangepaste hulp nodig is. Dat kan gaan over burn-out of depressie, maar ook angststoornissen, verslaving en zelfdodingsgedachten. Een crisis lijkt uit het niets te ontstaan. Toch zijn er vooraf signalen geweest. In een opleiding MFCA leer je die te herkennen.

MFCA is een relatief jong begrip. Het ontstond in Australië, en wordt ondertussen in 23 landen onderwezen. MFCA wil psychische problemen bespreekbaar en toegankelijk maken. Zo ben je beter voorbereid en heb je minder vooroordelen als je er mee te maken krijgt. Met een open luisterhouding en begrip kan je een wezenlijk verschil maken voor een kwetsbaar persoon. 

 

Deskundigheid door ervaring

Healtium-docenten Tinne en Michael hebben bakken ervaring binnen de psychiatrische zorg. Meer nog dan in de reguliere geneeskunde, werk je in de psychiatrie op maat van je patiënt. Problemen hebben vaak meerdere lagen: zijn er trauma’s, zijn er meerdere ziektebeelden, hoe gaat de patiënt om met zijn moeilijkheden, …? 

“Voor het MHFA-programma werkten we een lessenreeks uit in verschillende modules”, vertelt Tinne. “De kapstokken zijn verschillende aandoeningen die we uitgebreid bespreken. We geven ook voorbeelden uit de realiteit, en oefenen bepaalde technieken in. Ook voor jouw ervaringen of vragen is er ruimte.”

 

Persoonlijk afgestemd programma

“Het hoeft geen kant-en-klaar programma te zijn”, treedt Michael bij. “We vertrekken altijd vanuit de vraag van onze cursisten. Die kan heel divers zijn. We kijken naar de visie en persoonlijke stijl van jouw dienst. Die vullen wij aan vanuit onze kennis en ervaring. Het kader van je werk staat niet centraal, wel wat jij als individu kan doen bij psychische moeilijkheden.” 

 

Collega of leidinggevende?

Hoe breder het programma gekend is, hoe meer mensen goed geholpen worden. In dat opzicht lijkt het op een klassieke EHBO-opleiding. MFCA versterkt iedereen die met mensen werkt, of je nu leidinggevende, een collega, een leraar of een maatschappelijk werker bent. Het biedt veiligheid voor jezelf, voor je collega’s en je naasten om hierin getraind te zijn. 

Bespreek het op je werk, met je leidinggevende, binnen je team. Denk eens na in welke situatie je reddeloos was, en niet goed wist wat te zeggen. Overweeg wat MFCA voor jou persoonlijk kan betekenen. Bij vragen staat het team van Healtium helemaal voor je klaar.

 

Healtium is een collectief van verpleegkundigen-docenten die hun wetenschappelijke kennis en werkervaring inzetten om welzijn en gezondheid voor anderen te verbeteren. In ieders leven kunnen kleine handelingen, tips en vaardigheden grote verschillen maken en zelfs levens redden. Healtium is er ook voor jou, als partner van preventieve vorming tot crisisbeheersing. 

 

 

Contacteer ons

Wens je meer informatie over ons aanbod of heb je een vraag of opmerking? Contacteer ons dan vandaag nog!

014 70 58 07
0476 23 49 76
info@healtium.be

Onze partners

Healthy People, Good Business

Bij Healtium geloven we dat gezonde medewerkers het succes van een bedrijf kunnen bepalen. Een gezonde geest in een gezond lichaam is vandaag heel actueel. De gespecialiseerde zorgverleners van Healtium weten dit, en bieden zowel aan bedrijven als particulieren begeleiding op maat aan in de zoektocht naar een optimale gezondheid.

Meer info →

Volg ons!

Facebook